Wennen aan de Europese Erfrechtverordening

Duitse notarissen moeten nog wennen aan Europese Erfrechtverordening

De verschillen op erfrechtgebied tussen Nederland en Duitsland zijn groot. Duitse notarissen houden zich minder bezig met erfrecht in andere landen. Zij moeten daardoor meer wennen aan de nieuwe Europese Erfrechtverordening dan Nederlandse notarissen. Dit bleek tijdens een bezoek aan een seminar in Düsseldorf dat op vrijdag 13 juni 2014 over de Europese Erfrechtverordening is gehouden.

Op 17 augustus 2015 treedt de Europese Erfrechtverordening in werking en gaat het internationale erfrecht voor de EU-landen structureel veranderen.

Grote verschillen
Dat de verschillen tussen Duitsland en Nederland groot zijn bleek duidelijk uit het seminar en de vragen die daarop volgden.
Sabine Heijning van de KNB: ‘In het Duitse Erbvertrag zijn andere dingen mogelijk dan bij ons. Zo kun je daar een testament niet eenzijdig opzeggen. Het is dus na overlijden niet herroepbaar. In Nederland is dit op elk moment mogelijk.’ Ook de Belehrung is in Duitsland anders. ‘Zij houden zich meer bij het Duitse recht. Als er een Nederlands aspect bij komt kijken, vinden zij dat ze daar niet verantwoordelijk voor zijn. Het Nederlandse notariaat zou hier wel naar kijken.’

Reden temeer om u door Bentum Nijboer Notarissen goed te laten voorlichten over de mogelijkheden voor Nederduitse situaties!

Terug naar het overzicht