Europese Erfrechtverordening

De vererving en afwikkeling van een nalatenschap met goederen in verschillende landen is een lastige zaak. Ieder land bepaalt zelf welk erfrecht van toepassing is.

Binnen de Europese Unie verbetert deze situatie als de nieuwe Europese Erfrechtverordening van kracht wordt. Die zal op 17 augustus 2015 in werking treden. Vererving (aanwijzen van de erfgenamen) en afwikkeling van nalatenschappen gaat dan in een groot aantal landen op dezelfde manier geregeld worden.

De Erfrechtverordening zal de vererving en de afwikkeling van internationale nalatenschappen gemakkelijker maken.

Het feit dat straks in bijna alle EU-landen de rechtskeuze geaccepteerd wordt, geeft burgers veel meer mogelijkheden om aan estate planning (het zo voordelig mogelijk overhevelen/nalaten van (familie)vermogens) te doen. Een Nederlander (of Nederduitser) met bijvoorbeeld een woning in Duitsland heeft in de toekomst niet langer te maken met het Duitse erfrecht als hij dat niet wil. Het is daarbij noodzakelijk om een rechtskeuze vast te leggen in een (Nederlands) testament.

Bij het vastleggen van de rechtskeuze, het bepalen van het erfrecht en de estateplanning is Bentum Nijboer Notarissen u graag van dienst!

Terug naar het overzicht